Κανονισμός σπουδών

Άρθρο 1

Γενικές Αρχές-Νομικό και Θεσμικό πλαίσιο

Οι Διδακτορικές Σπουδές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αποσκοπούν στην προαγωγή της Γνώσης μέσω της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και οδηγούν στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος. Το Διδακτορικό Δίπλωμα αποτελεί ακαδημαϊκό τίτλο, ο οποίος πιστοποιεί την εκπόνηση πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και την ουσιαστική συνεισφορά του/της κατόχου του στην εξέλιξη της επιστήμης και της γνώσης στον αντίστοιχο επιστημονικό κλάδο.

Η εφαρμογή του Κανονισμού αποτελεί μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή εξέλιξη και επιτυχή ολοκλήρωση διδακτορικού ερευνητικού έργου υψηλής στάθμης. Στον παρόντα Κανονισμό αποτυπώνονται η δομή και οι κανόνες λειτουργίας του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπως αυτός καταρτίστηκε με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος (αριθμό /χχ-χ-2023).

Το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών (Π.Δ.Σ.) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών οργανώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4957/2022, των εν ισχύ ευρισκομένων σχετικών διατάξεων και αποφάσεων και του Κανονισμού Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του Π.Δ.Μ. (ΦΕΚ 4827 τ. Β΄/01-08-2023) 

Άρθρο 2

Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών

Το Τμήμα παρέχει Π.Δ.Σ. στην Αγγλική Γλώσσα.

Το Π.Δ.Σ. περιλαμβάνει οργανωμένο πρόγραμμα μαθήματος και λοιπών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων με μαθησιακά αποτελέσματα σε επίπεδο προγράμματος. Η ολοκλήρωση του Π.Δ.Σ. απαιτεί 180 πιστωτικές μονάδες, οι οποίες κατανέμονται στις ακόλουθες δραστηριότητες:

  1. Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής (Δ.Δ.): 60 πιστωτικές μονάδες.
  2. Δύο δημοσιεύσεις* σε διεθνή περιοδικά που ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες Q1, Q2 ή Q3 της SCIMAGO (SCOPUS): 30 πιστωτικές μονάδες (έκαστη).
  3. Εκπόνηση επιστημονικού άρθρου και παρουσίασή του σε διεθνές συνέδριο με κριτές (Πρακτικά): 30 πιστωτικές μονάδες.
  4. Υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχή περάτωση του μαθήματος (Διδακτορικού Επιπέδου) 39 ωρών «Μεθοδολογία Έρευνας»: 6 πιστωτικές μονάδες.
  5. Πρόσθετες υποχρεώσεις των υποψήφιων διδακτόρων (Υ.Δ.), όπως ενδιάμεσα παραδοτέα, και των επιβλεπόντων/ουσών αυτών, όπως περιοδικές εκθέσεις προόδου κτλ.
  6. Άλλες εκπαιδευτικές ή ερευνητικές δραστηριότητες: 24 πιστωτικές μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, οι 24 απαιτούμενες πιστωτικές μονάδες μπορούν να συγκεντρωθούν από τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Μαθήματα επιλογής διδακτορικού επιπέδου: 6 πιστωτικές μονάδες (ανά μάθημα). Τα μαθήματα επιλέγονται σε συνεννόηση με τον/την επιβλέποντα/επιβλέπουσα. Ο κατάλογος των διαθέσιμων μαθημάτων διδακτορικού επιπέδου εγκρίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος και επικαιροποιείται, όταν κρίνεται απαραίτητο.
  • Επικουρικό έργο σε θεωρητικό μάθημα ή εργαστήριο στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών: 3 πιστωτικές μονάδες ανά εξάμηνο (μπορεί να επιλεγεί μέχρι 4 φορές). Οι αναθέσεις επικουρικού έργου βεβαιώνονται από τη Συνέλευση του Τμήματος.
  • Βιβλιογραφική έρευνα: 6 πιστωτικές μονάδες (μπορεί να επιλεγεί μία φορά). Η επιτυχής ολοκλήρωση της βιβλιογραφικής έρευνας βεβαιώνεται από τον/την επιβλέποντα/επιβλέπουσα.
  • Παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: 2 πιστωτικές μονάδες ανά παρουσίαση (μπορεί να επιλεγεί μέχρι 3 φορές). Η επιτυχής ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας βεβαιώνεται από τον/την επιβλέποντα/επιβλέπουσα.
  • Δύο διαλέξεις σε πανεπιστήμια της ημεδαπής ή στο πλαίσιο θερινού σχολείου (summer school) στην ημεδαπή. Το πλάνο των διαλέξεων θα πρέπει να εγκριθεί από τον/την επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια: 6 πιστωτικές μονάδες (μπορεί να επιλεγεί μία φορά). Η επιτυχής ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας βεβαιώνεται από τον/τηνεπιβλέποντα/επιβλέπουσα, μετά την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης-δικαιολογητικών.
  • Μια διάλεξη σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή στο πλαίσιο θερινού σχολείου (summer school) εξωτερικού. Το πλάνο της εισήγησης θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τον/την επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια: 6 πιστωτικές μονάδες (μπορεί να επιλεγεί μία φορά). Η επιτυχής ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας βεβαιώνεται από τον/την επιβλέποντα/επιβλέπουσα, μετά την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης-δικαιολογητικών.
  • Μαθήματα ελεύθερης επιλογής από τον Ιδρυματικό Κατάλογο:
    • Π.χ. “Ισότητα των Φύλων”, “Βιώσιμη Ανάπτυξη”: μέχρι 6 πιστωτικές μονάδες.

*Οι δύο (2) δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, που ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες Q1, Q2 ή Q3 της SCIMAGO (SCOPUS), θα γίνονται αποδεκτές μόνο εάν:

α. Ο/Η Υ.Δ. είναι πρώτο όνομα.

β. Ο/Η επιβλέπων/ουσα καθηγητής/τρια βρίσκεται στη δημοσίευση.

γ. Ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών στη δημοσίευση δεν ξεπερνά τα πέντε (5) άτομα.

γ1. Στην περίπτωση που ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών στη δημοσίευση ξεπερνά τα πέντε (5) άτομα, ο/η Υ.Δ. θα πρέπει να είναι πρώτο όνομα σε τέσσερις (4) τουλάχιστον δημοσιεύσεις, όπου θα βρίσκεται και ο/η επιβλέπων/επιβλέπουσα καθηγητής/καθηγήτρια, με θέμα που προέρχεται από τη Δ.Δ. του/τη σε έγκριτο, διεθνές περιοδικό που ανήκει σε μια από τις κατηγορίες Q1, Q2 ή Q3 της SCIMAGO (SCOPUS).

δ. Τα δύο (2) δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα δεν ανήκουν στην κατηγορία βιβλιογραφικής ανασκόπησης (survey/review articles).

 Το οργανωμένο Π.Δ.Σ. με μαθησιακά αποτελέσματα και πιστωτικές μονάδες αφορά τους/τις Υ.Δ. που θα εγγραφούν σε αυτό μετά την έγκριση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 3

Δικαίωμα υποβολής αίτησης

Δικαίωμα υποβολής αίτησης εκπόνησης Δ.Δ. στο Π.Δ.Σ. έχουν όσοι/ες πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Είναι κάτοχοι Πτυχίου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής.

2) Είναι κάτοχοι Μ.Δ.Ε. που έχει χορηγηθεί από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ή απόφοιτος/η προπτυχιακού προγράμματος σπουδών (Π.Π.Σ.) Α.Ε.Ι. κατ’ ελάχιστον πενταετούς διάρκειας που αντιστοιχεί σε τριακόσιες (300) πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS).

3) Είναι κάτοχοι πιστοποίησης καλής γνώσης Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο Β2.

4) Στην περίπτωση αποφοίτων από Π.Π.Σ. Α.Ε.Ι. κατ’ ελάχιστον πενταετούς διάρκειας που αντιστοιχεί σε τριακόσιες (300) πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS), ο βαθμός αποφοίτησης πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι και μισό (6.5) στην κλίμακα 0-10. Εναλλακτικά, οι υποψήφιοι/ες αυτής της κατηγορίας πρέπει (α) να βρίσκονται τεκμηριωμένα στο άνω 50% της κατάταξης με βάση τον βαθμό διπλώματος μεταξύ των αποφοίτων με το ίδιο έτος εγγραφής στο Τμήμα αποφοίτησής τους, ή (β) να έχουν μία τουλάχιστον δημοσίευση σε συναφές αντικείμενο με το αντικείμενο της Δ.Δ., σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές ή ανακοίνωση σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο με κριτές.

5) Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, ο σταθμισμένος μέσος όρος του βαθμού αποφοίτησης από το Π.Π.Σ. Α.Ε.Ι. και του βαθμού του Μ.Δ.Ε. πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι και μισό (6.5) στην κλίμακα 0-10. Ο σταθμισμένος μέσος όρος υπολογίζεται ως ακολούθως:

όπου ΕΠ είναι ο ελάχιστος αριθμός εξαμήνων φοίτησης στο Π.Π.Σ, ΒΠ είναι ο βαθμός αποφοίτησης από το Π.Π.Σ., ΕΜ είναι ο ελάχιστος αριθμός εξαμήνων φοίτησης στο πρόγραμμα σπουδών του Μ.Δ.Ε. και ΒΜ είναι ο βαθμός αποφοίτησης από το πρόγραμμα σπουδών του Μ.Δ.Ε. Εναλλακτικά, οι υποψήφιοι/ες αυτής της κατηγορίας πρέπει (α) να βρίσκονται τεκμηριωμένα στο άνω 50% της κατάταξης με βάση τον βαθμό του Μ.Δ.Ε. μεταξύ των αποφοίτων με το ίδιο έτος εγγραφής στο πρόγραμμα σπουδών του Μ.Δ.Ε., ή (β) να έχουν μία τουλάχιστον δημοσίευση σε συναφές αντικείμενο με το αντικείμενο της Δ.Δ., σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές ή ανακοίνωση σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο με κριτές.

Η επιλογή των Υ.Δ. πραγματοποιείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Άρθρο 4

Διαδικασία επιλογής υποψηφίων

  1. Προκήρυξη για την επιλογή Υ.Δ. στο Π.Δ.Σ. πραγματοποιείται μία φορά κάθε ακαδημαϊκό έτος, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Νοέμβριο ή όποτε άλλοτε κρίνει σκόπιμο η Συνέλευση του Τμήματος. Οι προκηρύξεις θέσεων Υ.Δ. αναρτώνται στον ιστότοπο του Τμήματος. Στις προκηρύξεις ορίζονται:
  • η χρονική διάρκεια υποβολής των αιτήσεων,
  • τα γνωστικά πεδία στα οποία δύνανται οι υποψήφιοι να εκπονήσουν Δ.Δ. καθώς και ο αριθμός εισακτέων ανά γνωστικό πεδίο,
  • τα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν την αίτηση.
  1. Κάθε ενδιαφερόμενος/η που πληροί τις προϋποθέσεις του Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών δύναται να υποβάλει αίτηση προς τη Συνέλευση του Τμήματος για την εκπόνηση Δ.Δ. Η αίτηση περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής στοιχεία:
  • προτεινόμενο πεδίο/τίτλο της Δ.Δ.,
  • σύντομο υπόμνημα με το αντικείμενο που θα πραγματεύεται η Δ.Δ.,
  • προτεινόμενο/η επιβλέποντα/ουσα της Δ.Δ., του οποίου το γνωστικό αντικείμενο ή το επιστημονικό έργο είναι συναφές με αυτό της προς εκπόνηση Δ.Δ.

Η αίτηση συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του/της υποψηφίου/ας, καθώς και τα ακόλουθα έγγραφα/δικαιολογητικά:

1) Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα. 2) Τίτλους σπουδών. 3) Βεβαιώσεις ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., όπου απαιτούνται. 4) Πιστοποιητικό αναλυτικής Βαθμολογίας προπτυχιακών και/ή μεταπτυχιακών σπουδών. 5) Αποδεικτικά γνώσης ξένων γλωσσών, μεταξύ των οποίων αποδεικτικό καλής γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2. 6) Δύο τουλάχιστον συστατικές επιστολές. 7) Δισέλιδη πρόταση εκπόνησης Δ.Δ. Η πρόταση περιλαμβάνει τον τίτλο της διατριβής, γενική παρουσίαση του ερευνητικού αντικειμένου και αντιπροσωπευτική βιβλιογραφία. 8) Κάθε άλλο στοιχείο που συμβάλλει στην πληρέστερη αξιολόγηση των υποψηφίων (π.χ. αποδεικτικά ερευνητικής δραστηριότητας, διακρίσεις, αποδεικτικά προϋπηρεσίας κτλ).

Η Συνέλευση του Τμήματος, αφού λάβει υπόψη τις υποβληθείσες αιτήσεις, τις κατηγοριοποιεί με βάση τη συνάφεια του ερευνητικού αντικειμένου και ορίζει τριμελείς επιτροπές ανά κατηγορία αιτήσεων, αποτελούμενες από Μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος. Οι επιτροπές εξετάζουν όλα τα συνυποβαλλόμενα με την αίτηση έγγραφα και καλούν σε συνέντευξη τον/την υποψήφιο/α. Ακολούθως, οι επιτροπές συντάσσουν αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους κάθε υποψήφιος/α πληροί ή δεν πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτός/ή και το υποβάλλουν στη Συνέλευση. Εάν ο/η υποψήφιος/α στην αίτησή του/της δεν προτείνει επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια, η αρμόδια επιτροπή αναλαμβάνει να προτείνει τον/την κατάλληλο/η και το θέτει προς έγκριση από τη Συνέλευση.

Η Συνέλευση του Τμήματος συνεκτιμά το υπόμνημα της επιτροπής με τη γνώμη του/της προτεινόμενου/ης επιβλέποντα/ουσας και εγκρίνει ή απορρίπτει αιτιολογημένα την αίτηση του/της υποψηφίου/ας.

Στην ίδια απόφαση δύναται να καθορισθούν οι προϋποθέσεις, όπως η παράλληλη παρακολούθηση μαθημάτων, συναφείς υποχρεώσεις με την επιστημονική έρευνα, κτλ.

Άρθρο 5

Δημοσιοποίηση εισακτέων

Μετά τον ορισμό από τη Συνέλευση του Τμήματος της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος τα ονόματα των Υ.Δ. και των μελών της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, ο τίτλος και μία σύντομη περίληψη της προς εκπόνηση Δ.Δ. Επίσης, στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος αναρτώνται όλοι οι τίτλοι των δημοσιεύσεων του/της Υ.Δ. σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια καθ’ όλη τη διάρκεια της Δ.Δ. του/της.

Άρθρο 6

Γλώσσα εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής

Η γλώσσα συγγραφής της Δ.Δ. είναι η αγγλική, την οποία πιστοποιημένα γνωρίζει ο/η Υ.Δ.

Άρθρο 7

Αλλαγή τίτλου/γνωστικού αντικειμένου

Αλλαγή του τίτλου/γνωστικού αντικειμένου της Δ.Δ. μπορεί να γίνει κατόπιν τεκμηριωμένης εισηγήσεως της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και έγκρισης από τη Συνέλευση του Τμήματος.

Άρθρο 8

Χρονική διάρκεια εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής

Η χρονική διάρκεια για την εκπόνηση της Δ.Δ. δεν δύναται να είναι μικρότερη από τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής. Ως ανώτατη χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της Δ.Δ. ορίζονται τα έξι (6) ημερολογιακά έτη.

Άρθρο 9

Υποχρεώσεις και δικαιώματα υποψηφίων διδακτόρων/ρισσών

Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της Δ.Δ. και πριν την υποστήριξή της, οι Υ.Δ. έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

1) Να συνεργάζονται με τον/την επιβλέποντα/ουσα και τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για την υποστήριξη της εκπόνησης της Δ.Δ. τους.

2) Να υποβάλουν εγγράφως αναλυτικό υπόμνημα προόδου της Δ.Δ. τους σε ετήσια βάση προς τη Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή και να παρουσιάζουν προφορικά την πρόοδο αυτής.

3) Να παρέχουν επικουρικό διδακτικό έργο σύμφωνα με τις ανάγκες των Προγραμμάτων Πρώτου και Δεύτερου Κύκλου Σπουδών του Τμήματος, κατόπιν υπόδειξης του/της επιβλέποντος/ουσας, καθώς και επικουρικό διοικητικό έργο στο Τμήμα π.χ. επιτηρήσεις.

4) Να υποβάλουν στη Γραμματεία πριν την έναρξη της διαδικασίας υποστήριξης της Δ.Δ. υπεύθυνη δήλωση ότι η εργασία τους έχει εκπονηθεί από τους/τις ίδιους/ες και δεν εμπεριέχονται στοιχεία λογοκλοπής.

5) Να σέβονται και να τηρούν τις αποφάσεις των οργάνων του Τμήματος και του Π.Δ.Μ.

Η μη τήρηση όλων των παραπάνω χωρίς σοβαρή και τεκμηριωμένη δικαιολογία, καθώς και α) η παραβίαση των κείμενων διατάξεων όσον αφορά την αντιμετώπιση πειθαρχικών παραπτωμάτων από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και β) παραπτώματα που εμπίπτουν στο δίκαιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας (ν. 2121/1993) κατά τη συγγραφή των Δ.Δ., συνιστούν λόγους διαγραφής του/της Υ.Δ. από τον Τρίτο Κύκλο Σπουδών.

Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της Δ.Δ. και πριν την υποστήριξή της οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες/ρισσες έχουν τα δικαιώματα των φοιτητών/τριών των Π.Μ.Σ και κάθε άλλο δικαίωμα που ορίζεται από τον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών. Οι Υ.Δ. δύνανται να συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα/προγράμματα του Α.Ε.Ι. και να λαμβάνουν υποτροφίες στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων, αυτοχρηματοδοτούμενων ή λοιπών έργων/προγραμμάτων για την οικονομική ενίσχυση της διδακτορικής τους έρευνας.

Άρθρο 10

Χορήγηση υποτροφιών/ανταποδοτικών υποτροφιών – Κριτήρια

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.) δύναται να παρέχει υποτροφίες σε Υ.Δ. με κριτήρια αριστείας και σκοπό την επιβράβευσή τους, όπως επίσης και ανταποδοτικές υποτροφίες για παροχή έργου ή για συμμετοχή σε ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα.

Οι υποτροφίες μπορούν να καλύπτονται είτε από τα αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας είτε από πόρους αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του Π.Δ.Μ., είτε από χρηματοδοτήσεις ερευνητικών ή/και αναπτυξιακών προγραμμάτων (τα οποία χρηματοδοτούνται από ιδιωτικούς, διεθνείς και ιδίους πόρους του άρθρου 230 του ν. 4957/2022, καθώς και συγχρηματοδοτούμενων έργων του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (Ε.Σ.Π.Α.), είτε από χορηγίες, είτε από δωρεές νομικών και φυσικών προσώπων, είτε από πόρους των Τμημάτων.

Έπειτα από πρόσκληση, οι Υ.Δ. που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, υποβάλλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για χορήγηση υποτροφίας.

Ανάλογα με την πηγή χρηματοδότησης των υποτροφιών ορίζονται τα όργανα που είναι αρμόδια για τη διαδικασία επιλογής των υποτρόφων (π.χ. Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), Συνέλευση Τμήματος κτλ.).

α) Υποτροφίες αριστείας

Τα κριτήρια επιλογής για τις υποτροφίες αριστείας είναι:

  • έκθεση προόδου/εισήγηση από την Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή
  • ερευνητικό έργο
  • δημοσιεύσεις
  • συμβολή στο εκπαιδευτικό/εργαστηριακό/ερευνητικό έργο του Τμήματός τους
  • ατομική ή οικογενειακή οικονομική κατάσταση

β) Ανταποδοτικές υποτροφίες

 Ο/Η ακαδημαϊκός/ή υπότροφος οφείλει:

  • να προσφέρει εργασία από σαράντα (40) ώρες έως ογδόντα (80) ώρες μηνιαίως στη Σχολή ή στο Τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένος/η, εφόσον του ζητηθεί,
  • να τηρεί τα οριζόμενα από τη Σχολή ή το Τμήμα σχετικά με την παρουσία του/της,
  • να τηρεί τις προθεσμίες για την κατάθεση όλων των δικαιολογητικών απόδοσης της υποτροφίας.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ασυμβίβαστη συμπεριφορά με την ιδιότητα του/της ακαδημαϊκού υποτρόφου, τα αρμόδια όργανα διακόπτουν άμεσα την υποτροφία.

Διαδικασία χορήγησης

Η υποτροφία καταβάλλεται τμηματικά στο/στη δικαιούχο, έπειτα από γραπτή βεβαίωση, στην οποία αναγράφεται ο ακριβής αριθμός ωρών παρουσίας.

Η βεβαίωση υπογράφεται από τον/την Κοσμήτορα της Σχολής ή τον/την Πρόεδρο του Τμήματος όπου φοιτά ο/η υπότροφος και σφραγίζεται από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος.

Κριτήρια επιλογής για ανταποδοτικές υποτροφίες:

  • έκθεση προόδου/εισήγηση από την Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή
  • ερευνητικό έργο
  • δημοσιεύσεις
  • συμβολή στο εκπαιδευτικό/εργαστηριακό/ερευνητικό έργο του Τμήματός τους
  • ατομική ή οικογενειακή οικονομική κατάσταση
  • κοινωνικά κριτήρια (όπως ορφανοί, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, σοβαροί λόγοι υγείας, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκή οικογένεια, αδέλφια φοιτητές/τριες σε άλλη πόλη κ.ά.).

Το ανώτατο ύψος των ανταποδοτικών υποτροφιών ανέρχεται στα 650€ για 80 ώρες.

Στους/στις Υ.Δ., με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, δύναται να ανατεθεί επικουρικό διδακτικό έργο με ωριαία αντιμισθία σε Προγράμματα Σπουδών Πρώτου και Δεύτερου Κύκλου.

Ως επικουρικό διδακτικό έργο ορίζεται η επικουρία των Μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) κατά την άσκηση του διδακτικού τους έργου, η διεξαγωγή φροντιστηρίων, εργαστηριακών ασκήσεων, η εποπτεία εξετάσεων και η διόρθωση ασκήσεων.

Το ανώτατο όριο ωριαίας αντιμισθίας, το οποίο βαρύνει αποκλειστικά ιδιωτικούς, ιδίους και διεθνείς πόρους του Ιδρύματος, είναι 8,12 €/ώρα.

Άρθρο 11

Διαδικασία ανάθεσης επικουρικού διδακτικού έργου στους/στις υποψήφιους/υποψήφιες διδάκτορες/ρισσες του Π.Δ.Μ. και ανώτατο όριο ωριαίας αντιμισθίας

Οι Υ.Δ. συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία με την παροχή επικουρικού έργου, υποστηρίζοντας φοιτητές/τριες του Π.Π.Σ. και των Π.Μ.Σ. του Τμήματος, ειδικότερα:

  • επιτηρήσεις στις εξετάσεις
  • συμμετοχή σε φροντιστήρια
  • συμμετοχή σε εργαστήρια
  • συμμετοχή στην προετοιμασία και υποστήριξη μαθήματος
  • επιμέλεια διδακτικού υλικού
  • διόρθωση εργασιών και ασκήσεων
  • συνεπίβλεψη Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Διατριβών με τον/την επιβλέποντα/ουσα, χωρίς συμμετοχή στην τελική αξιολόγηση.

Η επιτήρηση στις εξετάσεις κάθε εξεταστικής περιόδου σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζει η Συνέλευση του Τμήματος είναι υποχρεωτική. Ο/Η Υ.Δ. υποχρεούται να ενημερώνεται με δική του/της ευθύνη για το πρόγραμμα των επιτηρήσεων από τη Γραμματεία του Τμήματος σε κάθε εξεταστική περίοδο. Σε περίπτωση κωλύματος, οφείλει να βρει αντικαταστάτη και να ενημερώσει το υπεύθυνο μέλος Δ.Ε.Π. για το όνομα αυτού που θα τον/την αντικαταστήσει.

Με απόφαση της Συγκλήτου είναι δυνατό να αμείβονται έως και τρεις Υ.Δ. ανά Τμήμα για το επικουρικό έργο που παρέχουν με ανταποδοτικές υποτροφίες. Το επικουρικό έργο με αποζημίωση, προκηρύσσεται από το Τμήμα και η επιλογή των Υ.Δ. που το παρέχουν γίνεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Στην προκήρυξη αναγράφονται τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων. Τα κριτήρια αποφασίζονται από τη Συνέλευση και πρέπει να είναι ακαδημαϊκά ή και κοινωνικά. Η προκήρυξη γίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Τα ονόματα των Υ.Δ. που παρέχουν επικουρικό έργο αναγράφονται στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Μαθημάτων. Στην περίπτωση που το επικουρικό διδακτικό έργο έχει αποφασιστεί από το Τμήμα ότι θα παρέχεται μέσω ανταποδοτικής υποτροφίας η αμοιβή και το ανώτατο όριο απασχόλησης των διδακτόρων/ρισσών για το έργο αυτό καθορίζεται στα 12 ευρώ ανά ώρα και 20 ώρες ανά εβδομάδα αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση η συνολική απασχόληση αυτή δεν πρέπει, με ευθύνη του/της επιβλέποντα/ουσας καθηγητή/τριας, να αποσπά τους υποψήφιους/ες από τις βασικές τους υποχρεώσεις.

Άρθρο 12

Όροι για δυνατότητα αναστολής και επανέναρξης της φοίτησης

Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος δύναται να παρατείνεται η ανώτατη χρονική διάρκεια εκπόνησης Δ.Δ., κατόπιν αιτήματος του/της Υ.Δ. και σύμφωνης γνώμης της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής για σπουδαίο λόγο. Η ανώτατη χρονική διάρκεια της παράτασης ορίζεται στα τρία (3) έτη, κατόπιν αιτιολόγησης.

Ο/Η Υ.Δ. μπορεί, εφόσον δεν έχει υπερβεί την ανώτατη χρονική διάρκεια σπουδών, να ζητήσει, με επαρκώς αιτιολογημένη αίτησή του/της, αναστολή σπουδών έως και δύο (2) έτη συνολικά.

Άρθρο 13

Επίβλεψη διδακτορικών διατριβών

Δικαίωμα επίβλεψης Δ.Δ. έχουν:

α) Τα μέλη Δ.Ε.Π. α΄ βαθμίδας, αναπληρωτή και επίκουρου του οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι.

β) Ερευνητές Α΄, Β΄ ή Γ΄ βαθμίδας από ερευνητικά κέντρα του άρθρου 13Α του ν.4310/2014 και τις προβλέψεις του άρθρου 39.1 του ν. 4485/2017, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

γ) Ομότιμοι Καθηγητές και αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η κατοχή διδακτορικού διπλώματος. Κάθε μέλος Δ.Ε.Π. δύναται να επιβλέψει συνολικά δέκα (10) Δ.Δ., είτε με επίβλεψη είτε με συνεπίβλεψη. Στην περίπτωση συνεπίβλεψης συντάσσεται Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των συνεργαζόμενων Τμημάτων.

Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή

α) Η Συνέλευση του Τμήματος αναθέτει στον/στην προτεινόμενο/η επιβλέποντα/ουσα την επίβλεψη της Δ.Δ. και ορίζει Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία έχει την αρμοδιότητα να πλαισιώνει και να υποστηρίζει την εκπόνηση και τη συγγραφή της.

β) Τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής έχουν είτε ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο, είτε ίδιο ή συναφές επιστημονικό έργο με την προς εκπόνηση Δ.Δ. Ο/Η επιβλέπων/ουσα και τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής δεν δικαιούνται αμοιβής ή άλλης αποζημίωσης για την υποστήριξη της εκπόνησης της Δ.Δ.

γ) Τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής δύνανται να είναι σύμφωνα με το άρθρο 94, παρ. 1 του Ν. 4957/2022 μέλη Δ.Ε.Π. κάθε βαθμίδας του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ίδιου ή άλλου Α.Ε.Ι., Ομότιμοι Καθηγητές και αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π., μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ή Καθηγητές αναγνωρισμένων ως ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ερευνητές των βαθμίδων Α΄, Β΄ ή Γ΄ από ερευνητικά κέντρα του άρθρου 94.1 του Ν. 4957/2022, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και το επιστημονικό προσωπικό της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) του άρθρου 25 του ν. 4602/2019 (Α’ 45), εφόσον διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα και ερευνητική δραστηριότητα συναφή με το αντικείμενο της Δ.Δ., ή από αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα ή ινστιτούτα της αλλοδαπής και έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με την υπό κρίση Δ.Δ.

δ) Στην Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή μετέχει τουλάχιστον ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. από τις τρεις πρώτες βαθμίδες του οικείου Τμήματος. Ο αριθμός των αφυπηρετησάντων Μελών Δ.Ε.Π. που συμμετέχουν ως μέλη στην τριμελή συμβουλευτική επιτροπή δεν δύναται να υπερβαίνει τον έναν (1).

Αντικατάσταση επιβλέποντος/ουσας ή μελών της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής

  1. Εάν κάποιο από τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του επιβλέποντος/ουσας, εκλείψει ή αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, μετά από αίτημα του/της ίδιου/ας ή του/της Υ.Δ. ή του/της επιβλέποντα/ουσας καθηγητή/τριας, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος δύναται να ορίζεται αντικαταστάτης/τρια του/της έως την ολοκλήρωση της εκπόνησης της Δ.Δ.
  2. Εάν ο/η επιβλέπων/ουσα ή μέλος της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής μετακινηθεί σε άλλο Τμήμα του ίδιου ή άλλου Α.Ε.Ι. ή αφυπηρετήσει, δύναται να συνεχίσει να κατέχει την ιδιότητα του επιβλέποντος/ουσας της Δ.Δ., εφόσον συναινεί, και ο τίτλος απονέμεται από το Α.Ε.Ι., στο οποίο ανήκει το Τμήμα που ξεκίνησε η εκπόνηση της Δ.Δ.

Άρθρο 14

Αξιολόγηση – Απονομή του διδακτορικού διπλώματος

  1. Μετά από την ολοκλήρωση της συγγραφής της Δ.Δ. και την υποβολή του τελευταίου υπομνήματος σχετικά με την πρόοδο αυτής προς την τριμελή συμβουλευτική επιτροπή, ο/η Υ.Δ. υποβάλλει αίτημα δημόσιας υποστήριξης αυτής σύμφωνα με όσα ορίζονται στον κανονισμό διδακτορικών σπουδών. Ο/Η Πρόεδρος του Τμήματος οφείλει να ελέγξει εάν ο/η Υ.Δ. καλύπτει όλα τα κριτήρια της παρ. 2 του παρόντος άρθρου και το αποστέλλει προς έλεγχο στη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Ιδρύματος. Στη συνέχεια και εφόσον η ΜΟ.ΔΙ.Π. επιβεβαιώσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις των δημοσιεύσεων του παρόντος κανονισμού, αποστέλλει διαβιβαστικό στο Τμήμα και το Τμήμα δύναται να συγκροτήσει την επταμελή εξεταστική επιτροπή.

Η Συνέλευση του Τμήματος, αφού εξετάσει την έγγραφη θετική εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, με απόφασή της ορίζει Επταμελή Εξεταστική Επιτροπή για την κρίση και την αξιολόγηση της Δ.Δ. Ως μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής ορίζονται υποχρεωτικά τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και τέσσερα (4) ακόμη μέλη, τα οποία ορίζονται από το σχετικό Νόμο και έχουν τεκμηριωμένο ερευνητικό έργο, που αποδεικνύεται από δημοσιευμένες εργασίες στη βάση SCOPUS, στο γνωστικό αντικείμενο της Δ.Δ. Συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού του/της Υ.Δ. δεν μπορεί να είναι μέλη της Επταμελούς Επιτροπής. Κατ’ ελάχιστον τέσσερα (4) από τα επτά (7) μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να είναι Μέλη Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Δύναται να συμμετέχουν στην επταμελή επιτροπή έως δύο (2) Μέλη Δ.Ε.Π. από το εξωτερικό, οι οποίοι δύναται να είναι μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.

  1. Εάν δεν κατατεθεί η εισήγηση της παρ. 1 προς τη Συνέλευση του Τμήματος ή εάν αυτή είναι αρνητική, η διαδικασία δύναται να συνεχιστεί κατόπιν αίτησης του/της υποψηφίου/ας, εφόσον κριθεί σκόπιμο από τη Συνέλευση του Τμήματος.
  2. Η εξέταση της Δ.Δ. γίνεται το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ορισμού της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής από τη Συνέλευση του Τμήματος και διαβίβασης της Δ.Δ. στα μέλη της επιτροπής. Σε περίπτωση παρέλευσης της δίμηνης προθεσμίας η Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να ορισθεί εκ νέου από τη Συνέλευση του Τμήματος με εισήγηση του/της επιβλέποντα/ουσας.
  3. Η Δ.Δ. υποστηρίζεται δημόσια από τον/την Υ.Δ. ενώπιον της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής, η οποία υποβάλλει ερωτήσεις προς τον/την υποψήφιο/α. Η συνεδρίαση για τη δημόσια υποστήριξη της Δ.Δ. δύναται να πραγματοποιηθεί και με τη χρήση μέσων τηλεδιάσκεψης, εφόσον δεν είναι δυνατή η φυσική παρουσία όλων των μελών της εξεταστικής επιτροπής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Μετά από την ολοκλήρωση της υποστήριξης της Δ.Δ., η επταμελής εξεταστική επιτροπή συνεδριάζει χωρίς την παρουσία τρίτων, αξιολογεί τη Δ.Δ. ως προς την ποιότητα, την πληρότητα, την πρωτότυπη σκέψη και τη συμβολή της στην επιστήμη και με βάση τα κριτήρια αυτά, εγκρίνει ή απορρίπτει την απονομή του Διδακτορικού Διπλώματος. Για την απονομή του διδακτορικού διπλώματος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και η θετική αξιολόγηση της Δ.Δ. από πέντε (5) τουλάχιστον μέλη. Ο/Η Υ.Δ. οφείλει να αποστείλει σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή τη Δ.Δ. στα μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής (κατόπιν συνεννοήσεως) τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες πριν την ημερομηνία υποστήριξής της.
  4. Σε περίπτωση έγκρισης, η επταμελής εξεταστική επιτροπή αξιολογεί τη Δ.Δ. με τους βαθμούς ΚΑΛΩΣ, ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ ή ΑΡΙΣΤΑ. Υπάρχει δυνατότητα, έπειτα από απόφαση της Επιτροπής, να απονέμεται, λόγω εξαιρετικής ποιότητας της Δ.Δ., ο Διδακτορικός Τίτλος με τη μνεία «Άριστα μετ’ επαίνου».
  5. Η συνεδρίαση και η όλη διαδικασία της εξέτασης συντονίζεται από τον/την επιβλέποντα/ουσα.
  6. Με την ημερομηνία έγκρισης της Δ.Δ. από την Επταμελή Εξεταστική Επιτροπή αποκτάται η ιδιότητα του/της διδάκτορα/ισσας. Η αναγόρευση από τη Συνέλευση του Τμήματος έχει βεβαιωτικό χαρακτήρα.

Άρθρο 15

 Αναγόρευση και Καθομολόγηση Διδακτόρων

Η Συνέλευση αναγορεύει και καθομολογεί τον/την Υ.Δ. σε δημόσια Συνεδρίαση του Τμήματος, παρουσία του/της Υ.Δ. Ο/Η Πρόεδρος του Τμήματος θέτει υπόψη του Σώματος το Πρακτικό που πιστοποιεί την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προφορικής παρουσίασης και αξιολόγησης της Δ.Δ. και ακολουθεί η αναγόρευση και καθομολόγηση του/της υποψήφιου/ας. Στη Συνεδρίαση παρίσταται ο/η Πρύτανης ή ο/η Αντιπρύτανης, ενώ μπορεί να παρίσταται και ο/η Κοσμήτορας.

Η τελετή αναγόρευσης και καθομολόγησης και ο τύπος του Διδακτορικού Διπλώματος του/της Διδάκτορος ακολουθούν τα Πρότυπα σχετικών Αποφάσεων της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ο/Η Υ.Δ. πριν από την αναγόρευση και καθομολόγηση του/της από τη Συνέλευση του Τμήματος, μπορεί να αιτηθεί χορήγηση Βεβαίωσης Επιτυχούς Αποπεράτωσης.

Στον/Στη Διδάκτορα χορηγείται Αντίγραφο Διδακτορικού Διπλώματος. Το Διδακτορικό Δίπλωμα (μεμβράνη), υπογράφεται από τον/την Πρύτανη, τον/την Πρόεδρο και τον/την Προϊστάμενο/η Γραμματείας του Τμήματος και φέρει τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Άρθρο 16

 Λόγοι Διαγραφής

Η Συνέλευση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, μετά από εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει τη διαγραφή Υποψήφιου/ας Διδάκτορα. Στην απόφαση τεκμηριώνονται οι λόγοι διαγραφής.

Ειδικότερα, ανεπαρκής πρόοδος του/της υποψήφιου/ας διδάκτορα τεκμηριώνεται με δύο (2) τουλάχιστον αρνητικές Εκθέσεις Προόδου. Η μη υποβολή έκθεσης προόδου ισοδυναμεί με αρνητική εισήγηση.

Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας διαγράφεται αυτοδίκαια μετά από αίτηση του/της.

 

elEL
Μετάβαση στο περιεχόμενο